Sierd de Vos

El Sierd staat zowel bekend om zijn kennis van het Spaanse voetbal als om zijn unieke stijl die hij als voetbalcommentator hanteert. Dit bezorgde hem de status als cultheld.
Over Sierd de Vos

Sierd de Vos is een Nederlands sportverslaggever. Hij staat vooral bekend om zijn kennis van het Spaanse voetbal en de unieke stijl die hij hanteert bij het becommentariëren van voetbalwedstrijden. El Sierd wordt ook wel als een echte cultheld gezien.

In 1980 werd Sierd aangenomen door de NOS, waar zijn carrière achter de schermen begon met het maken en regisseren van sportonderwerpen. Gaandeweg kwam hij ook meer voor de schermen terecht. Twee iconische momenten van Sierdd e Vos in zijn periode bij de NOS zijn de volgende:

Het eerste iconische moment was bij de Olympische Spelen van 1992, toen hij nadat Ellen van Langen goud haalde, haar kuste op de wangen vanuit het persvak en haar nadien een mobiele telefoon overhandigde zodat ze met het thuisfront kon bellen. Het andere iconische moment was bij een vriendschappelijke wedstrijd tussen het paralympisch voetbalteam van 1992 en de Studio Sport-verslaggevers ,met onder meer Evert ten Napel, Emile Schelvis en Frank Snoeks. Hij wist hier op te vallen door in zijn eigen wedstrijd te laat te arriveren, vanwege een naar eigen zeggen auto-ongeluk door “een hek dat plots op de weg stond”.

Na 15 jaar bij de publieke omroep, maakte hij in 1995 de overstap naar de commerciële zenders. Hij was onder meer werkzaam bij SBS, RTL en Sport1. Tijdens het WK van 2014 maakte Sierd dagelijks reportages voor VI Oranje vanuit Brazilië. Waarin hij het vaak had over plaatselijke restaurants, gebouwen en het weer. Dit deed hij altijd met veel humor en zelfspot.  

Sinds 2019 levert Sierd de Vos samen met Jeroen Grueter het commentaar op FIFA.

De Vos hanteert een unieke stijl bij het commentaar geven op voetbalwedstrijden. Dit resulteert in het feit dat Sierd vaak nadrukkelijk ‘aanwezig’ is. Dit roept onder de kijkers vaak veel gemengde reacties op. De Vos gelooft namelijk niet in de klassieke stijl van vertellen wat er op het veld gebeurt aangezien de kijker dit ook kan zien. Sierd lost dit op door te vertellen over zogenaamde randzaken, van privésituaties van spelers tot lessen geschiedenis over de club in kwestie, vaak minutenlang, enkel onderbroken als er een grote kans in de wedstrijd plaatsvindt, waarna hij gewoon verdergaat met zijn verhaal.

El Sierd staat ook bekend om zijn culinaire tips voor Spaanse restaurants en geeft zelfs specifieke menutips. Ook zijn affiniteit of aversie tegenover bepaalde clubs of personen schijnt door in zijn commentaar, vooral zijn liefde voor Atlético Madrid is alom bekend.

Ook zijn interview met Iker Casillas is beroemd, waarin hij hem omschrijft als "staatsvijand nummer één" van Nederland.
Waarom Sierd de Vos inhuren als gastspreker?

Sierd de Vos is de ideale spreker voor een gezellige avond. Hij is uitstekend in staat om uw gasten te vermaken met al zijn ervaringen en verhalen over wat hij allemaal heeft meegemaakt tijdens zijn carrière. Dit doet hij met de nodige humor en passie. De kans is dan ook zeer aanwezig dat uw gasten niet naar huis gaan zonder een culinaire tip over een Spaans restaurant te hebben ontvangen van El Sierd.

Daarnaast kan Sierd als commentator op uw sportevent fungeren. Natuurlijk is Sierd ook een goede spreker om over voetbal te spreken en kan hij goed uit de voeten in een setting als die van een voetbalforum.

Onze andere speakers